Siguranța, comoditatea și agilitatea ta în timpul meciului de fotbal depind aproape în permanență de încălțările pe care le porți. Acestea trebuie alese în strictă dependență de tipul terenului pe care urmează să joci. Calitatea suprafeței determină înălțimea și compoziția crampoanelor, duritatea tălpii, dar și materialele potrivite pentru compoziția ghetelor.

Știu că sună aproape irealizabil să joci foarte des pe un teren natural de fotbal perfect. Iarba tăiată la același nivel, umiditatea scăzută, solul uscat, dar nu prea dur – aproape de domeniul fantasticului. Cu toate acestea, dacă ajungi pe o astfel de suprafață, trebuie să fii pregătit cu o pereche de ghete FG (firm ground).

Acestea au crampoanele mai scurte și confecționate din cauciuc. Ele îți vor oferi un anumit grad de aderență (în cazul în care gazonul se umezește) fără a îngreuna excesiv piciorul.

E mult mai dificil să îți menții acuratețea și rapiditatea mișcărilor pe un teren moale, înșelător. În ajutorul tău îți poți procura o pereche de ghete SG (soft ground), care sunt prevăzute cu crampoane mai înalte și mai dure. Acestea din urmă au în compoziție și elemente metalice sau cuie pentru a asigura stabilitatea jucătorului în mișcare.

Într-adevăr, s-ar putea să le simți puțin mai grele pe picior. Dar credem că acest mic disconfort e anulat de siguranța în mișcare pe care ți-o oferă acest tip de ghete.

Știm cât de greu este să te simți confortabil pe un teren artificial. Dar, cel mai important lucru este să eviți, pe cât posibil, orice fel de accidentare sau leziune. În acest sens, optează pentru o pereche de ghete specializate, cu talpa dură din cauciuc și crampoane mici incorporate. Ele vor fi puțin mai grele decât ghetele convenționale, dar vor preveni accidentările.

Dincolo de criteriul terenului, asigură-te că vei cumpăra de la producători de încredere, care folosesc materiale durabile, cu componente din piele, sintetice sau cu micro fibre.